Ontwikkelingen

Common Ground wat houdt dat in?

Binnen overheidsinstanties verloopt het digitaal gegevens uitwisselen vaak nog te langzaam. Daarnaast is het kostbaar, foutgevoelig en voldoet het niet aan de privacywetgeving.

De nieuwe informatiestandaard

Gemeenten hebben dus een nieuwe, moderne, veilige en gezamenlijke informatievoorziening nodig voor het uitwisselen van gegevens. Common Ground is hiervoor de nieuwe standaard en koppelt data los van werkprocessen en applicaties. De data wordt altijd bij de bron opgehaald en bewaard, in plaats van dat data veelvuldig wordt gekopieerd en in eigen systemen opgeslagen.

Datagedreven sturing

Met de inzet van datagedreven sturing kunnen gemeenten de aanpak van maatschappelijke opgaven en hun dienstverlening sterk verbeteren. Sociale diensten bijvoorbeeld kunnen door het koppelen van data bijstandsfraude voorkomen en bestrijden, maar ook voorspellen waar en bij wie armoede ontstaat, zodat zij proactief ondersteuning kunnen bieden.

Wat houdt Common Ground precies in:

  • Data wordt losgekoppeld van werkprocessen en applicaties
  • Data blijft opgeslagen in de oorspronkelijke bron
  • Data wordt elke keer opgehaald bij de bron, in plaats van ze steeds te kopiëren en op meerdere plekken (lokaal) op te slaan
  • Gegevens worden uniform verwerkt
  • Gegevens worden opgehaald met API’s

DocSys is Common Ground Ready

DocSys past de basisgedachten en afspraken binnen Common Ground toe bij de applicaties die wij voor gemeenten ontwikkelen. Daarnaast zijn onze bestaande applicaties op basis van deze principes aangepast.

DocSys is dus volledig Common Ground Ready: bij het automatisch creëren van documenten voor overheidsinstanties halen we alle data op vanuit de bron en zorgen dat eventuele wijzigingen ook alleen daar opgeslagen worden. DocSys is zo ingericht dat het ook niet mogelijk is bepaalde gegevens op andere plekken (lokaal) op te slaan of te kopiëren als dit volgens de Common Ground richtlijnen niet is toegestaan. Hierdoor hoeven de medewerkers ook niet bang te zijn dat ze gegevens per ongeluk op een verkeerde plek opslaan, want er wordt binnen DocSys gebruikgemaakt van één centrale, goed beveiligde opslag. Het aantal plekken waar privacygevoelige data staat, is beperkt, waardoor DocSys volledig voldoet aan de AVG-eisen.

Een ander groot voordeel is dat onze data- en applicatiegegevens op basis van internationale standaarden worden ontwikkeld, zodat het maken van koppelingen nog eenvoudiger en uniformer. Als een koppeling werkt met het zaaksysteem van gemeente A, dan werkt het vaak ook direct met zaaksysteem B en blijft de werking van DocSys gewaarborgd, ook als er andere data- en applicatiesystemen gekoppeld worden.

Jouw gemeente ook Common Ground Ready?

Heb je het idee dat Common Ground vooral tijd kost en zie je er tegenop om het in jouw organisatie te implementeren? Bij DocSys maken we de overstap heel eenvoudig, zodat het je direct tijd en daarmee een kostenbesparing oplevert. 

Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact op met Jurgen Welling via j.welling@b-ware.com of +31 53 789 0 987.

Group 23

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico